outhands

Keeperspost

 Na lange tijd weer een keeperspost. De reden dat ik weer achter de PC zit is drieledig.
Wij zijn op zoek naar nieuwe trainers voor onze keepers, en ik wil meer inzicht geven in het vak dat “keeper” heet en dan voor deze keeperspost vooral op het mentale vlak. En als laatste om de geluiden die je vaak hoort bij de jeugd en jeugdtrainers te weerleggen, “je komt toch nooit in de selectie van het eerste want ze worden toch gehaald”

De Column van een keeperstrainer

Een trainer van keepers is dat nu zou bijzonder dat daar een column aan gewijd wordt? Een keeper is toch gewoon één van de elf, alleen hij/zij heeft een ander shirt aan en hij/zij mag de bal met de handen pakken, is dat speciaal? Ja en nee. Een keeper is één van de elf, is de sluitpost, met nadruk op sluitpost. Maar binnen het team is hij vaak eenzaam, bij een doelpunt staat hij alleen te juichen, bij een tegengoal moet hij het alleen verwerken en is er niemand die hem steunt. Op de training krijgt hij bij het afwerken binnen 10 minuten 150 schoten op zijn doel, de één nog harder dan de andere en dan verwacht de trainer dat hij ze alle 150 tegenhoudt.

Dit alleen al maakt dat de keeperstrainer heel anders met een keeper traint dan de veldtrainer, die meer bezig is met het team. De trainer van de keeper is niet alleen bezig met het verbeteren van de keeperskwaliteiten, maar ook op het mentale vlak wordt veel aandacht aan de keeper besteed (veel praten) en dan is het voordeel als de trainer op niveau heeft gekeept. Dat geeft al een band want je weet waar je over praat en je hebt het zelf allemaal al meegemaakt.

Wat bedoel ik met “op het mentale vlak”? De basis wordt gevormd door vertrouwen tussen de trainer en de keeper en als dit goed is dan gaan de gesprekken vaak erg diep. Keepers weten zelf donders goed als ze een fout maken, ze zijn over het algemeen erg kritisch, wat hun spel kan beïnvloeden tijdens de wedstrijd.

Een fout die de keeper maakt is over het algemeen een doelpunt. Hoe verwerkt de keeper dit? Hoe pakt hij na een fout de draad weer op? Dat zijn zaken waar de trainer en de keeper uren lang mee bezig zijn. Hoe reageert de keeper op de supporters die de keeper afrekenen op een “fout”?

Waar gaan mijn gesprekken over? De keepers die ik train en trainde zullen dit glimlachend herkennen. Het woord wat ik altijd gebruik is vertrouwen. Vertrouwen in jezelf, en blijf altijd in jezelf geloven al maak je tien fouten, sta op, recht je rug en laat de tegenstander nooit, maar dan ook nooit, merken dat je een fout hebt gemaakt. Kijk hem recht aan met een blik van “moet je wat”?

Als de keeper een fout maakt moet hij niet stil blijven staan bij de foute actie maar denken aan de laatste goede bal en vanaf daar weer door gaan, met een positieve mind-set. Als je dit zo leest lijkt het allemaal erg makkelijk maar dat is het natuurlijk niet, als er 1500 toeschouwers staan te kijken en je maakt in hun ogen een fout, dan moet je sterk in je voetbalschoenen staan, om zomaar weer door te gaan.
In de wedstrijd zie je dat jonge keepers het veel moeilijker hebben op dit vlak, vaak begrijpen we het niet. Op de training pakt de keeper de moeilijkste ballen, trapt ze waar hij wil en op het veld gaat het opeens minder. Dat is dan het mentale gedeelte wat de jonge keeper nog moet bijleren. In de wedstrijd hetzelfde laten zien als op de training.

Nu weer terug naar de vraag. Wij zijn op zoek naar keeperstrainers. Als je de column hierboven leest zou je misschien denken dat kan ik niet, heb nooit in het eerste gekeept. Maar voor onze jonge talenten zoeken wij enthousiaste ouders/oud keepers die het leuk vinden een uurtje in de week een training te geven. Het is erg leuk werk en overzichtelijk. Het zijn maar een paar keepers en keepers zijn gedreven, dus makkelijk om te trainen. Geef u op en bezorg onze jeugdige talenten een leuke training. De keepers zijn u dankbaar.

Nog kort over mijn inleiding, “je komt toch nooit in de selectie”, ik kijk dan alleen naar mijn eigen keepers en zie daar twee jonge talenten die uit de eigen jeugd komen, M. Zandbergen en M. Lobel. Dit zijn twee keepers die nu in de selectie spelen en of zij ooit in het eerste komen is van veel factoren afhankelijk. Je komt niet zomaar in het eerste, het is wel de TOPklasse, het woord geeft het al aan de TOP van het zaterdagvoetbal, dat betekend dat daar de beste keepers in spelen, en trouwens onze eerste elftal keeper, Richard is ook een echte Rijnsburger.