IJsbrand van Tilburg

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0) – VERSLAG

Beloning blijft uit voor Rijnsburgse Boys

Ondanks dat Rijnsburgse Boys in het uitduel tegen Koninklijke HFC metname in de tweede helft behoorlijk dominant aan de bal was, bleef de beloning in de vorm van een overwinning uit. Wanneer echter dominant spelen niet resulteert in het creëren van kansen dan moet je het puntenverlies toch jezelf aanrekenen. Nadat Koninklijke HFC halverwege de eerste helft onverwachts op voorsprong was gekomen, bleek een snelle goal van Mark van der Weijden in de tweede helft uiteindelijk bepalend voor de uitslag: 1-1. Het onderlinge verschil op de ranglijst tussen beide teams bleef daarmee vijf punten bedragen. Omdat de overige zeven clubs uit het linkerrijtje wel hun wedstrijd wonnen, liepen zij dus allemaal twee punten in op Rijnsburgse Boys dat wel de koppositie behield.

Linies
Omdat Mitch van Kempen nog geen training op het trainingsveld had kunnen afwerken startte Rijnsburgse Boys in dezelfde basisopstelling als een week eerder tegen AFC. Van een open wedstrijd in Heemstede – het duel werd op het complex van RCH afgewerkt – was geen sprake. Koninklijke HFC speelde met de linies kort op elkaar en hoopte via de omschakeling gevaarlijk te worden. Het vele balbezit van Rijnsburgse Boys resulteerde pas na twintig minuten in een dreigende situatie. Vanaf rechts profiteerde Delano Asante van de ruimte die voor hem lag maar zijn schot ging voorlangs. Wetend dat Koninklijke HFC dit seizoen in vier thuiswedstrijden geen tegentreffer had geïncasseerd en de thuisduels tegen Katwijk en Spakenburg in 0-0 waren geëindigd leek dit ook deze zaterdag zomaar de uitslag te kunnen gaan worden. Maar dan, zo uit het niets, scoorde de thuisploeg de openingstreffer. Na niet goed Rijnsburgs druk zetten in de opbouw van Koninklijke HFC bleek een afgeslagen voorzet een prooi voor Maxwell Frimpong: 1-0.

Omzetting
Op achterstand komen bij Koninklijke HFC is iets wat je absoluut niet wilt. René van der Kooij twijfelde geen moment om snel met een tactische omzetting te komen. In plaats van één hoge back en één lage back wilde hij verder met twee aanvallend ingestelde backs. Slachtoffer van deze vroege omzetting werd Sjors Kramer die het volgens zijn trainer absoluut niet verkeerd deed maar wel een ander type verdediger is dan zijn vervanger Thomas van Haaften. Omdat de wissel toch nog wat tijd in beslag nam kreeg ondertussen Mark van der Weijden binnen twee minuten ook twee mogelijkheden om de gelijkmaker te produceren. Eerst kon hij een voorzet vanaf rechts van Delano Asante niet lekker binnen koppen. Vervolgens was er vanaf links een voorzet van Daan Walraven die hij te zacht binnen wilde schieten. Nadat de wissel had plaats gevonden leek er direct gevaar uit te ontstaan. Thomas van Haaften bereikte met de bal de achterlijn en wist Mark van der Weijden in te spelen. Helaas leverde het geen doelrijpe kans op. De honger naar de gelijkmaker was wel merkbaar maar grote kansen werden niet gecreëerd. De blessuretijd leverde de eerste gele kaart van de wedstrijd op. Een lichte overtreding van Daan Walraven werd helaas veel te zwaar bestraft.

Komeet
Net als in de tweede helft tegen AFC kwam Rijnsburgse Boys ook tegen Koninklijke HFC als een komeet uit de kleedkamer. Binnen negentig seconden bereikte Ilias Kariouh met zijn voorzet Mark van der Weijden die de bal over de boomlange Mitchel Michaelis in de verre hoek kopte: 1-1. Een bliksemstart van de Uien! Het smaakte naar meer zodat de jacht op de tweede Rijnsburgse treffer werd geopend. De dreiging nam toe, af en toe kwamen de Rijnsburgers er ook goed door heen maar liet juist de afronding te wensen over. Een mogelijkheid was er voor Mark van der Weijden uit een vrije trap maar de bal ging over de lat. Wel bijzonder voor hem: Oranje-international en PSV’er Joey Veerman – vriend van keeper Mitchel Michaelis – stond achter het doel en legde de actie vast met zijn eigen mobieltje. Het werd wel duidelijk dat Koninklijke HFC letterlijk handen en voeten te kort kwam om de Rijnsburgse storm enigszins te bedaren. Binnen drie minuten kregen maar liefst drie spelers van Koninklijke HFC een gele kaart. Trainer Gertjan Tamerus wisselde binnen zeven minuten twee van hen om wellicht het gevaar op een mogelijke tweede gele kaart te ontlopen. Veelzeggend was dat één van de twee wisselspelers binnen vijf minuten ook tegen een gele kaart opliep.

Verdienste
Helaas zat het deze middag niet mee voor Delano Asante die te veel tijd nodig had om tot een schot te komen. Ilias Kariouh lukte het wel, maar de ene keer ging de bal naast en de andere keer werd zijn inzet eenvoudig gepakt. In een wedstrijd waar weinig gecreëerd kon worden hadden deze mogelijkheden wel benut moeten worden. Dat zijn ploeg weinig wist te creëren was volgens René van der Kooij absoluut de verdienste van Koninklijke HFC die in de zone bleef spelen. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde leek Rijnsburgse Boys de bal moeilijker in de ploeg te kunnen houden en kroop Koninklijke HFC meer uit haar schulp. Het echte gevaar kwam in de vierde minuut van de blessuretijd. Daan Walraven had juist  daarvoor een onnodige tweede gele, en dus ook rode kaart, gekregen van de wel heel principieel fluitende scheidsrechter. De corner leverde gelukkig niet de winnende treffer voor de thuisploeg op. Het zou het avondje stappen in Rotterdam van de Rijnsburgse selectie behoorlijk hebben bedorven want juist zij hadden de meeste aanspraak op de zege gehad…

Koninklijke HFC – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)
24: Maxwell Frimpong: 1-0
47: Mark van der Weijden: 1-1

Scheidsrechter: W. Wiersma