Marylène Hogewoning

Rijnsburgse Boys – AFC: 3-1 (1-0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys legt uitstekende wedstrijd op de mat en is daarmee overtuigend koploper

Rijnsburgse Boys staat na 9 speelrondes bovenaan in de tweede divisie. Voor de wedstrijd tegen AFC waren de Uien ook al koploper, alleen toen nog gedeeld met de Amsterdammers. Na de 3-1 winst doet Rijnsburg dus definitief afstand van de rest van de ranglijst en staat bovenaan. En dat is zeker verdiend: de Uien hebben net zoals afgelopen weken tegen AFC weer een fantastische wedstrijd op de mat gelegd.

Affiche missen
Mitch van Kempen die vorig seizoen nog bij AFC speelde moest helaas het affiche missen. Hij had donderdag op de training een enkelblessure opgelopen en moest op krukken de wedstrijd vanaf de tribune volgen. Hierdoor schoof Daan Walraven naar de linksbackpositie en stond Sjors Kramer in de basis op de rechtsbackpositie. Verder was Delano Asante weer terug van zijn voetblessure. Hierdoor moest Dani van der Moot weer op de bank beginnen.

Kansen benutten
Waar normaal in het eerste kwartier al goals vallen aan de Rijnsburgse kant, lieten die nu nog even op zich wachten. Dat lag niet aan het spel van Rijnsburgse Boys want er werden zoals eigenlijk alle wedstrijden veel kansen gecreëerd. Toen de wedstrijd bijna 20 minuten onderweg was, benutte de geel-zwarten wel hun kans. Een perfecte pass van Delano Asante kwam voor de voeten van Mark van der Weijden die zich perfect had losgemaakt van zijn verdediger. Hij schoot de openingstreffer binnen: 1-0.

Wisselende tactiek
Na de goal gooide AFC haar spel een beetje om. Daar kreeg Rijnsburgse Boys het zichtbaar lastig mee. AFC ging namelijk hoger druk zetten waardoor Rijnsburg meer moest inzakken. Hierdoor kreeg AFC ruimte om wat grotere grote kansen te creëren. Toch resulteerde het niet in enorme kansen want de Rijnsburgse verdediging werkte de meeste mogelijkheden, soms met een beetje geluk, weg. Rijnsburgse Boys kreeg gaandeweg weer wat meer door hoe AFC speelde en creëerde zelf ook nog een aantal goede kansen. Toch bleef de stand onveranderd en gingen de Rijnsburgers de rust in met een (kleine) voorsprong.

Een vliegende (her)start
Na rust kwam Rijnsburgse Boys als eerste uit de kleedkamer met een duidelijk doel. In de voorbespreking van de wedstrijd werd door trainer René van der Kooij en met name Hein Leliveld duidelijk gemaakt dat AFC na de rust met een bepaalde tactiek zou kunnen starten. Dat deed AFC ook: de centrale verdediger schoof na het fluitsignaal meteen door naar de voorhoede. Rob Zandbergen veroverde de bal na de aftrap al snel en stuurde de bal richting Jeroen Spruijt. Hij rushte fantastisch naar het zestienmetergebied van AFC, waar nu een gat was ontstaan door het ontbreken van een centrale verdediger. Spruijt omspeelde de keeper en rondde koelbloedig af. En zo lag na nog geen minuut spelen in de eerste helft de 2-0 voorsprong er al in. Het beste moment om je voorsprong uit te breiden.

Wedstrijd in het slot
En bij die uitbreiding bleef het niet, want 10 minuten later was het weer raak. Rijnsburg zette via Klaver en Spruijt een prachtige aanval op. Het leek erop dat Jeroen zijn tweede van de middag ging maken, maar hij gaf de bal aan Mark van der Weijden die zijn tiende goal van dit seizoen maakte. Een betere start van de tweede helft had Rijnsburg zich niet kunnen wensen, want door met name die derde goal gooide geel-zwart de wedstrijd in het slot.

Interessante slotfase
Daarna leek de wedstrijd op de eerste 20 minuten van de eerste helft. Rijnsburg nam vooral het initiatief en creëerde veel kansen. AFC had wat moeite met het spel van Rijnsburgse Boys en kwam minder aan kansen creëren toen. Toch was AFC wel iets gevaarlijker dan in de eerste helft. En toen opeens in de 81e minuut maakte een verdediger van Rijnsburgse Boys ogenschijnlijk een handsbal (wie precies hands maakte zal door de samenvatting hopelijk duidelijk worden). De bal ging de stip Milan Hoek schoot de bal achter Wesley Zonneveld, die wel de goede hoek had gekozen, in het doel: 3-1.
Door de 3-1 kreeg AFC wat meer vleugels waardoor de Amsterdammers ook wat meer kansen creëerde. Maar dat was van korte duur aangezien in de 83e minuut AFC een rode kaart kreeg. Een overbodige tackle van Van Rhijn op de benen van Anthony Slierendrecht werd door de scheidsrechter bestraft met een enkeltje naar de kleedkamer. Na de rode kaart werden beide ploegen niet echt gevaarlijk meer en zo eindigde de wedstrijd in een 3-1 winst voor Rijnsburgse Boys.

Groots en grandioos
De overwinning werd groots gevierd met vuurwerk op het eind. De grandioze overwinning smaakte nog eens extra lekker doordat de meeste directe concurrenten punten hadden laten liggen. Feest vieren was dus zeer terecht. Maar maandag moet het vizier ook weer op scherp want zaterdag staat er weer een pittige wedstrijd op het programma: Koninklijke HFC uit.

Rijnsburgse Boys – AFC 3-1 (1-0)

Scheidsrechter: de heer S. Dröge
Toeschouwers: 1200

Rode kaart AFC: Ricardo van Rhijn

Scoreverloop:
19’ 1-0 Mark van der Weijden
46’ 2-0 Jeroen Spruijt
56’ 3-0 Mark van der Weijden
81’ 3-1 Milan Hoek (penalty)

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Daan Walraven, Rob Zandbergen, Bram Ros, Ilias Kariouh (67. Anthony Slierendrecht), Nino Klaver, Mark van der Weijden (73. Dani van der Moot), Delano Asante (77. Tom Bijen), Steff van Rooijen (77. Roderick Gielisse), Sjors Kramer (68. Thomas van Haaften).