Martin den Haan

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 4-0 (2-0) – VERSLAG

Excelsior Maassluis parkeert de bus, maar keert vruchteloos huiswaarts

Wie na 13:30 uur het sportpark van RBB op reed, kon er niet omheen. Daar stond de witte bus met groot bestickerd het Excelsior Maassluis logo aan breide zijkanten. Het touringcarbedrijf Vreugde Tours bracht vandaag alleen vreugde voor de Rijnsburgers. Die wonnen de onderlinge wedstrijd met de Tricolores vrij gemakkelijk, zonder echt de beuk erin te hoeven gooien. Met geduldig aanvalsspel wachtte RBB op haar kansen, en die  kwamen er. De eerste werd nog gemist, maar toen de tweede raak was, speelde RBB een gewonnen wedstrijd, wat resulteerde in een keurige 4-0 overwinning.

RBB de bal
RBB startte wederom met dezelfde elf waarin het tot nu toe steeds gestart is. Dat is goed voor de automatismen, maar iedere tegenstander is anders. Maassluis had alleen nog maar verloren, dus die kozen ervoor om “de bus te parkeren”. Met een 1-4-5-1 opstelling hoopten ze minimaal een puntje af te kunnen snoepen van RBB, dat juist goed gestart is en als koploper de gasten uit Maassluis ontving.
Maassluis zakte ver terug op eigen helft en liet de bal aan RBB. De Rijnsburgers speelden de bal rond, maar de voorhoedespelers werden moeizaam bereikt. Na wat schermutselingen was de eerste ophef in minuut acht. Spits Mark van der Weijden werd net niet bereikt, maar vervolgens kreeg hij wel een schop, terwijl hij in het strafschopgebied stond. Scheidsrechter Bronsvoort wuifde het weg.
In dit soort wedstrijden is het belangrijk dat je op 1-0 komt. Dan moet de tegenstander toch een keer uit haar schulp kruipen, wil het een resultaat mee naar huis nemen. Een penalty had de ideale gelegenheid geweest voor die 1-0, maar het mocht niet zo zijn. Ondertussen blijft het altijd goed uitkijken dat je niet de 0-1 tegen krijgt, maar door soeverein verdedigen was daar geen sprake van.

Eerste kans
Maar een doelpunt voor RBB hing ook niet in de lucht. Totdat in minuut zestien Nino Klaver Delano de diepte instuurt. Die zet goed door, gaat zijn tegenstander voorbij en geeft ook goed voor. Miraculeus caramboleert de bal via een verdediger van Maassluis tegen de lat, waarna keeper Kroesen de bal simpel kan vangen. Weg kans.

RBB werd er niet onrustig door. Ondertussen liet trainer v/d Kooy spits Dani v/d Moot al warmlopen, om extra aanvallend vermogen in te brengen ten koste van een verdediger. Want er was niet of nauwelijks door de muur van Maassluise verdedigers te komen, ondanks verwoede pogingen van RBB. Mark, Jeroen, Delano en Ilias zwierven rond en probeerden in een gaatje te duiken. Ze werden net niet gevonden, totdat Rob Zandbergen het in minuut 30 probeerde. Die zag Jeroen diep gaan en legde de bal perfect over de verdediging. Jeroen schatte de bal op waarde in en bediende Mark, die  afrekende met zijn tegenstander en netjes de 1-0 op het scorebord zetten.
De ban was gebroken, en Maassluis eigenlijk ook. RBB rook zijn kans en pakte meteen door. Daan Waalraven stond weer eens hoog aan de zijlijn geposteerd, werd goed aangespeeld en gaf scherp voor. Iedereen mistte de bal, Ilias pikte deze voorbij de tweede paal op, legde goed terug op Jeroen, die de bal controleerde en vervolgens hoog het doel in joeg.
Tekenend voor het huidige RBB was de aftrap die volgde. Maassluis speelde terug, maar drie RBB-ers waren al weer naar voren gestoven om de boel op te jagen en de bal proberen te veroveren. Zoals zo vaak deze wedstrijd was daardoor de bal binnen de kortste keren weer in Rijnsburgse voeten.

Tweede helft
In de rust bleef aanvoerder Bram Ros in de kleedkamer achter. Dani van der Moot verving hem. Maassluis leek even met andere intenties de kleedkamer uitgekomen te zijn, maar schrok waarschijnlijk van haar eigen dadendrang en kroop weer snel massaal naar achteren. En dus kregen we de tweede helft eenzelfde beeld als in de eerste helft. RBB bleef echter geduldig aanvallen en dat werd beloond. Na een klein uur wedstrijd was het Ilias die de bal op links kreeg en zijn tweede assist afleverde, door een prima voorzet te geven die Mark fraai met het hoofd tot doelpunt promoveerde.
Direct daarop werden Jeroen en Steff gewisseld voor Tom en Roderick. En tien minuten later was het wederom raak. Ilias bediende Mitch, die vanaf de achterlijn voortrok op Mark, die voor zijn tegenstander kroop en zijn derde goal van de middag liet aantekenen.

De nul
Anthony en Dennis kwamen er nog in voor Ilias en Rob, maar het moge duidelijk zijn dat de wedstrijd al lang en breed gespeeld was. De enige vraag was of RBB dit keer wel de nul zou houden. Dat was dit seizoen in alle twaalf gespeelde wedstrijden nog niet gelukt. Maar wedstrijd dertien lukte dit wel, tot groot genoegen van keeper Wesley.
Volgende week mag RBB de Beuk bus in voor de verre uitwedstrijd tegen ACV. De bus zal op het parkeerterrein geparkeerd worden, maar of de drie punten dan meegaan in de bus, zien we volgende week.

Rijnsburgse Boys – Excelsior Maassluis: 4-0 (2-0)

Scheidsrechter: de heer Bronsvoort
Toeschouwers: 1000

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Mitch van Kempen
Gele kaarten  Excelsior Maassluis:
Nino van den Beemt, Pieter Langedijk

Scoreverloop:
30’:   1-0 Mark van der Weijden
33’:   2-0 Jeroen Spruijt
59’:   3-0 Mark van der Weijden
68’:   4-0 Mark van der Weijden

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld, Daan Walraven, Bram Ros (46. Dani van der Moot), Rob Zandbergen (69. Dennis van der Plas), Mitch van Kempen, Jeroen Spruijt (61. Tom Bijen) Nino Klaver, Steff van Rooijen (61. Roderick Gielisse), Ilias Kariouh (70. Anthony Slierendrecht), Mark van der Weijden , Delano Asante.
Opstelling Excelsior Maassluis: Jaimy Kroesen, Calvin Tureaij (41. Emian Semdo), Kevin Ringeling, Darwin Heuvelman, Gaultier Overman, Devin Plank (82. Jeroen Haars), Nino van Beemt (82. Sam Bronder), Jurrian van Eerden, Jeremy Udenhout, Darren Maatsen (63. Pieter Langedijk), Redouan Ouali (63. Khallil Dahmani) .