IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Jong Almere City FC: 4-2 VERSLAG

Droomstart voor Rijnsburgse Boys

De seizoensouverture tegen Jong Almere City FC heeft Rijnsburgse Boys een droomstart opgeleverd. Na 110 seconden scoorde Ilias Kariouh de openingstreffer. Het was daarmee de snelste treffer in de tweede divisie van het voetbalseizoen 2024-2025. Een droomstart derhalve voor de nieuwe trainer René van der Kooij. En natuurlijk ook voor zijn team dat na het vroege doelpunt prima speelde en geen kansen weggaf aan de tegenstander. Eigenlijk was het te lang wachten op een tweede treffer waardoor Jong Almere City FC hoop bleef houden op een gelijkmaker. Toen in het laatste kwartier de score toch nog opliep tot 3-0 leken de vier minuten extra speeltijd niet meer dan een formaliteit. Maar dat pakte volledig anders uit. Jong Almere City FC wist binnen drie minuten tweemaal te scoren. Het is dat Dani van der Moot tussen deze treffers in ook zijn tweede doelpunt scoorde anders had het nog helemaal mis kunnen gaan. Bovendien deed de eindstand nu meer recht aan wat er op het nieuwe hoofdveld zich had afgespeeld: 4-2. Een heerlijke start derhalve voor de Uien op de eigen Middelmors dat het thuispubliek trakteerde op een prima pot voetbal met een gunstig eindresultaat. En dat waren ze eigenlijk een beetje ontwend in 2024. Immers, tot nu toe hadden de tien gespeelde thuiswedstrijden van dit jaar slechts twee overwinningen opgeleverd. En ook wel fijn: nog nooit wist Rijnsburgse Boys in een openingsduel in de tweede divisie, derde divisie en topklasse zoveel doelpunten te maken. Dat belooft nog wat voor het nieuwe seizoen!

Verzorgd voetbal
Voor de vaste volgers was het eigenlijk geen verrassing meer met welke basiself René van der Kooij de eerste competitiewedstrijd startte. Dus met twee nieuwelingen – Mitch van Kempen en Mark van der Weijden – en zonder Dennis van der Plas. De speler van het jaar van het afgelopen seizoen, en ook betere verdediger, heeft zijn plaats (voorlopig) moeten afstaan aan Rob Zandbergen, de betere meevoetballende speler. “Dennis weet het en had er begrip voor,” aldus René van der Kooij na afloop. Verzorgd voetbal spelen van achteruit moet immers het nieuwe visitekaartje van Rijnsburgse Boys gaan worden. Voordat de ploeg dit daadwerkelijk kon laten zien lag de eerste treffer al in het netje. Ondanks dat Jong Almere City FC met vijf man een hechte verdediging vormde, kreeg Ilias Kariouh binnen twee minuten alle tijd en ruimte om vanaf 30 meter uit te halen. Via de linkerpaal viel de bal achter Jonas Wendlinger in het doel: 1-0. Extra bijzonder  natuurlijk dat juist hij wist te scoren omdat hij direct het vertrouwen van de trainer niet beschaamde. Vorig seizoen slechts twee basisplaatsen en koning van de invalbeurten (24 keer) en geen enkele competitietreffer achter zijn naam. En dan nu: pats, boem, na 110 seconden raak!

Onzekere factor
De snelle voorsprong wekte geen gemakzucht op maar stimuleerde de ploeg van René van der Kooij tot goed combinatievoetbal en veel snelheid in het spel. De ploeg oogde stabiel en vormde bij balbezit van Jong Almere City FC een 4-5-1 formatie waar moeilijk doorheen te komen was. Opvallend was wel dat keeper Jonas Wendlinger in de beginfase een onzekere factor was. De nieuwe Oostenrijkse doelman, transfervrij overgekomen van het Oostenrijkse SV Ried en zoon van voormalig Oostenrijks Formule 1-coureur Karl Wendlinger, liet een inzet van Mark van der Weijden los en deed hetzelfde na een inzet van Delano Asante. Gedurende de wedstrijd herstelde de keeper zich wel want een schot van Jeroen Spruijt pakte hij wel en niet veel later keerde hij een puntertje van Mark van der Weijden. Nadat een afstandsschot van Rob Zandbergen was overgegaan leek de doelman te moeten capituleren na een hard schot van Nino Klaver. De opvallend sterk spelende middenvelder – terecht beloond met de verkiezing tot man van de wedstrijd – kon tot tweemaal toe uithalen maar trof de paal. Aan de andere kant van het speelveld was Wesley Zonneveld eerder bij de bal dan Olivier van Eldik anders had hij wellicht voor gevaar kunnen zorgen. Het was jammer dat Mark van der Weijden zijn debuutwedstrijd in de tweede divisie niet kon opluisteren met een treffer. Mogelijkheden waren er zeker zoals na de prima actie van Jeroen Spruijt waarna de topscoorder van derde divisie van vorig seizoen net een stapje te laat kwam. Net voor rust speelde ook de andere nieuwkomer, Mitch van Kempen, zich in de kijker. Na goed opkomen speelde hij de bal op Delano Asante die op zijn beurt Jeroen Spruijt bediende. Zijn schot had de meer dan verdiende 2-0 op moeten leveren maar daar dacht de doelman toch anders over.

Grip
De tweede helft leek aanvankelijk verder te gaan met waar de eerste helft mee was opgehouden: het creëren van kansen. Uit een vrije trap kopte Bram Ros naast, Mark van der Weijden kopte vanuit een corner over en Ilias Kariouh schoot, ondanks de aanwezige ruimte, hoog over. Vervolgens leek het geleidelijk wel alsof Rijnsburgse Boys de grip op de wedstrijd aan het kwijt raken was. De ploeg ging slordiger spelen en zag Almere City FC beter in haar spel komen. Halverwege de tweede helft maakte de derde nieuweling zijn debuut bij Rijnsburgse Boys: Tom Bijen. Zijn eerste minuten waren wel bijzonder: hij kon direct deelnemen aan de ingelaste drinkpauze. Maar direct daarna liet hij zien waar hij toe in staat is: betrokken zijn bij een gevaarlijke aanval. Zijn pass op Delano Asante kwam vervolgens bij Mark van der Weijden die moest constateren dat zijn uithaal geblokt werd. We zullen maar zeggen dat de eerste treffer in Rijnsburgse dienst met minimaal één week is uitgesteld want niet veel later maakte hij plaats voor Dani van der Moot. Een basisplaats was voor de van een blessure terugkerende Van der Moot nog een brug te ver maar een invallende Van der Moot bleek uiteindelijk wel goud waard. Maar eerst kon Delano Asante alle frustraties over de nasleep van zijn flirt met Quick Boys van zich afschieten. Na een soepel lopende aanval via Bram Ros en Tom Bijen kon hij verwoestend uithalen: 2-0.

Blessuretijd
De verdubbeling van de score leek bevrijdend te werken want zeven minuten later werd Dani van der Moot perfect bediend door Nino Klaver. Met speels gemak zette hij iedereen op het verkeerde been in de zestien en haalde verwoestend uit: 3-0. Met negentig minuten op de klok leek Rijnsburgse Boys voor de eerste keer dit seizoen de nul te gaan houden na zeven oefenwedstrijden waarin dat niet gelukt was. Maar ja, de extra tijd bracht roet in het eten. Sterker nog, vielen er in de reguliere negentig minuten drie doelpunten, in de vier minuten extra tijd vielen net zoveel treffers. Allereerst profiteerde Pieter Veenstra van onoplettendheid in de Rijnsburgse verdediging: 3-1. Het Rijnsburgse antwoord kwam via invaller Roderick Gielisse die opnieuw Dani van der Moot vrij voor het doel zette en de marge weer op drie bracht: 4-1. Daarmee was de koek nog niet op. Na een ingooi van Daan Walraven ging het schlemielig mis bij Rob Zandbergen en Wesley Zonneveld waar Pieter Veenstra opnieuw van profiteerde: 4-2. Puntje van verbetering, zullen  we maar zeggen. De muziek kon in ieder geval weer eens luid klinken in de eigen kleedkamer. En dat was meer dan terecht. Het goede gevoel vanuit de oefencampagne was namelijk in de allereerste competitiewedstrijd omgezet in een meer dan verdiende overwinning.

Rijnsburgse Boys – Jong Almere City FC: 4-2
02: Ilias Kariouh: 1-0
78: Delano Asante: 2-0
85: Dani van der Moot: 3-0
90+1: Pieter Veenstra: 3-1
90+3: Dani van der Moot: 4-1
90+4: Pieter Veenstra: 4-2

Scheidsrechter: P.T. van Veelen