Nico Glasbergen

Rijnsburgse Boys – RKAV Volendam 5-1 (2-0) – VERSLAG

Het publiek voelt de progressie

Wat wilde het kritische Rijnsburgse publiek aan het einde van het afgelopen seizoen ? Onder andere frisser, aanvallender spel en meer goals. Als daar meer overwinningen uit zouden komen zou dat heel mooi zijn. Die wensen zijn voorlopig uitgekomen. Tegen het matige RKAV Volendam, dat zijn enige goal maakte uit nonchalant verdedigen, was een hoge score mogelijk. Die kwam er ook wel, al was een nog hogere score zeker niet denkbeeldig. De Uien vielen zeker in de eerste helft met een leeuwenhart aan. Een regen aan kansen daalde op doelman Vlak van Volendam neer, meestal resulterend in weinig schade voor de wijdbroeken. Uiteindelijk behaalde Rijnsburgse Boys een fraaie 5-1 zege. Die was dik verdiend. De eerste helft was qua spel een 8 of een 9 waard, de tweede helft een 6, of zo. Met dien verstande dat de aanvalsgolven in de eerste helft een stuk hoger waren dan in de tweede helft.

Foto: Hans Heemskerk

Vooraf was er een minuut stilte vanwege het overlijden van de vader van Dani van der Moot. Van der Moot senior was het helaas niet gegund lang van zijn pensioen te kunnen genieten. Heel veel sterkte, familie Van der Moot!

Furieus begin
Om alleen het begin furieus te noemen doet de eerste helft misschien tekort. Rijnsburgse Boys was in de eerste helft heer en meester. Met een ongewijzigde opstelling ten opzichte van de weken ervoor klapten de mannen van René van der Kooij erop. Volendam snakte naar adem. Overigens na het fêteren van twee jubilarissen: zowel Delano Asante als Rob Zandbergen speelden hun honderdste wedstrijd in competitieverband voor geel-zwart. De Uien speelden een frisse, energieke, beweeglijke en kansrijke eerste helft. De vrije man werd makkelijk gevonden, er werd op een hoog tempo gespeeld en de variatie in het spel was duidelijk. Zoals er nu wordt gespeeld gaan we als supporter graag naar de Middelmors. Natuurlijk, een paar zwaluwen maken geen hete zomers, maar het begin is er.

Foto: Hans Heemskerk

Kansenfestival
De kansen regen zich aaneen en er waren elke keer andere spelers bij betrokken. Ilias Kariouh bijvoorbeeld, die eerst op de keeper schoot en daarna de lat raakte. Of Jeroen Spruijt, die niet helemaal lekker kon afdrukken. Een kogel van Nino Klaver die ten koste van een corner onschadelijk werd gemaakt. Of Daan Walraven die net over kopte. Een kleine bloemlezing uit een kleurrijk palet aan kansen. Het kon dus niet uitblijven, die 1-0. Ilias Kariouh nam de bal op de middellijn aan, speelde af en bewoog door. Zijn één-twee met Spruijt was mooi, zijn afmaken nog beter. Hij lobde subtiel over doelman Vlak en zorgde daarmee voor de wonderschone 1-0.
De storm ging natuurlijk nog niet liggen. De technisch vaardige, ijverige en snelle Mark van der Weijden speelde de bal prachtig vrij op Steff van Rooijen na een uitstekende voorassist van Delano Asante. Steff wist er wel raad mee en deponeerde de bal leep in de hoek: 2-0. De geel-zwarte kwelling was nog niet voorbij: de Volendammers wisten eigenlijk geen kans te creëren in de eerste helft. Het is dat nog wat kansen stierven in schoonheid, anders had het tijdens de rust zomaar 5-0 gestaan.

Foto: Jan Jungerius

Drie op een rij
Dat het na rust wat minder werd, dat konden we wel verwachten als supporters. Dat is op zich wel te begrijpen, geen enkel elftal houdt tenslotte het vol om tot het einde door te beuken. Het gebeurde de afgelopen twee wedstrijden ook. Dan is het zaak om vanuit de organisatie te blijven spelen en sowieso weinig weg te geven. Dat lukte best wel goed, al was het soms wat slordig na de rust. Geen probleem, zeker niet als je dan ook nog scoort. En dat lukte na de rust zelfs nog beter dan voor de rust. De derde goal was een er één in de categorie: subtiele beauty. Mark van der Weijden kreeg de bal niet eens heel lekker aangespeeld, maar controleerde subliem en legde de bal in één tijd klaar voor de afronding. Het subtiele balletje langs de doelman getuigde van klasse: 3-0. Het is inmiddels wel duidelijk: de hardwerkende Van der Weijden is een regelrechte aanwinst.

Foto: Jan Jungerius

Ff rouwen
Als we toch een verbeterpuntje moeten noemen: nonchalance bij een ogenschijnlijk comfortabele stand. Het machteloze Volendam kreeg de 3-1 in de schoot geworpen. Zonde en inmiddels een repeterend verhaal. Gelukkig maakte het de Uien niet minder hongerig naar nog een goal. En hoe leuk is het dat twee nieuwkomers hun voetafdruk op het scorebord zetten! Nestor Roderick Gielisse, natuurlijk kwam hij erin, speelde diep op onze Snelle Jelle Delano Asante. Delano, die tot het gaatje ging, speelde uitstekend terug op de ingevallen Anthony Slierendrecht, die zijn eerste op de Middelmors kon binnen knieën. En het debutantenbal was nog niet voorbij. Onze getalenteerde commentator en tevens zeer ijverige middenvelder Tom Bijen was als een kind zo blij met zijn 5-1. Terecht. De chip van Slierendrecht was top, diep op Tom. Bijen maakte er echt wat van: zowel zijn afronding als het vieren van de goal had een hoog niveau, enthousiast XXL.

Foto: Jan Jungerius

Epiloog
De conclusie die we kunnen trekken is hoopgevend. De mannen van Van der Kooij spelen fris van de lever, met veel variatie, druk, passie en in hun kracht. De Uien zijn er nog lang niet. Er zijn nog wel wat verbeterpunten. Zeker de nonchalante momenten na een mooie score moeten eruit. Maar aangezien de fitheid steeds beter wordt en er elke keer stappen worden gezet is er veel terechte hoop op mooie tijden. Het in het afgelopen seizoen rap afgenomen krediet moet stap voor stap teruggewonnen worden. Dat gaat vast lukken. Maar zoals we allemaal weten: je breekt sneller af dan dat je opbouwt. Om met de film van Ome Willem te spreken: “deze vuist op deze vuist en zo klim ik naar boven”. En zo zal geschieden!

Foto: Hans Heemskerk

Rijnsburgse Boys – RKAV Volendam 5-1 (2-0)

Scheidsrechter: de heer P. Henshuijs
Toeschouwers: circa 1000

Gele kaart Rijnsburgse Boys : Mark van der Weijden
Gele kaarten RKAV Volendam: Victor van Montfort, Nick Runderkamp

Scoreverloop
25’ 1-0 Ilias Kariouh
31’ 2-0 Steff van Rooijen
66’ 3-0 Mark van der Weijden
72’ 3-1 Niels Kwakman
84’ 4-1 Anthony Slierendrecht
90+1 5-1 Tom Bijen

Opstelling Rijnsburgse Boys: Wesley Zonneveld; Daan Walraven, Bram Ros, Rob Zandbergen (74. Dennis van der Plas), Mitch van Kempen; Jeroen Spruijt (74. Tom Bijen) Nino Klaver, Steff van Rooijen (74. Roderick Gielisse); Ilias Kariouh (67. Dani van der Moot), Mark van der Weijden (74. Anthony Slierendrecht), Delano Asante.
Opstelling RKAV Volendam: Dion Vlak; Stef Schokker (46. Sam Lautenschutz), Lex Veerman, Perry Karregat, Stan Veerman; Nick Runderkamp (68. Rens Veerman), Victor van Montfort (46.Niels Kwakman), Daan Sier (46. Patrick Kroon); Abdel Boudouni, Azeddine Sout, Roy Tol.